گل مژه در کودکان بیماری محسوب نمی‌شود و اگر فرزندتان گل مژه زد به راحتی می‌توانید آن را در منزل درمان کنید و از شیوع آن به چشم دیگرش نیز پیشگیری نمایید.


گل مژه در کودکان چیست؟

گل مژه یک برآمدگی قرمز است که در اثر التهاب پیاز مو در محل رویش مژه به وجود می‌آید و معمولاً در لبه پلک بالایی یا پایینی ظاهر می‌شود. دلیل ایجاد آن میکروب‌ها و باکتری‌های معمولی و همچنین تجمع چربی‌ها و سلول‌های مرده پوست در محل غدد پلکی و رویش مژه‌ها است. گل مژه معمولاً بی‌ضرر است و در منزل می‌توان آن را درمان کرد.

اگر چشمان کودک‌تان گل‌مژه زده نگران نباشید چون این مشکل حادی نیست و تنها با خارج شدن مایع چرکی از برآمدگی رفع می‌شود. گل‌مژه‌ها عفونی نیستند اما از یک چشم به چشم دیگر منتقل می‌شوند.


علائم گل مژه چیست؟

اولین علامت به وجود آمدن یک گل مژه مزمن، ایجاد یک کیست کوچک دردناک و قرمزرنگ زیر پوست پلک چشم است.

حساسیت داشتن به نور 

فرد احساس می‌کند شی خارجی وارد چشمش شده است.

ایجاد یک جوش قرمز رنگ بر پلک چشم 

آبریزش غیرطبیعی چشم


روش‌های درمان گل‌مژه در کودکان چیست؟

روش‌ های خانگی

کمپرس گرم به باز شدن غدد بسته کمک می‌کند. یک پارچه تمیز را در آب داغ قرار دهید و سپس آن را از آب خارج کرده و به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بر چشم کودک بگذارید. این کار را سه الی پنج بار در روز انجام دهید تا به تدریج گل مژه از بین برود. این کمپرس گرم باعث می‌شود غدد بسته شده به تدریج باز شوند و مایعی سفید یا زرد از آن خارج شود. 

به محض سرباز کردن گل مژه، شما باید چرک‌ها را پاک کرده و درد را آرام کنید. اگر توانستید مژه را در وسط گل مژه مشاهده کنید با یک موچین، خیلی آرام آنرا بیرون بکشید. اگر بیرون نیامد دیگر با آن کاری نداشته باشید و به کمپرس گرم همچنان ادامه بدهید. اگر مژه خارج شود چرک‌ها بیرون می‌ریزند و پلک سریعاً خوب می‌شود. چرکها را با آب گرم و پارچه نخی تمیز کنید.


نکات مهم

به هیچ عنوان نباید یک گل‌مژه موقت یا مزمن را فشار داد یا تحریک کرد. اینکار می‌تواند عفونت را به بافت‌های اطراف گل‌مژه سرایت دهد و موجب گسترش حوزه عفونت شود. 

 به کودک‌ یادآور شوید که برآمدگی حساس و قرمز روی پلکش را دستکاری نکند تا عفونت گل مژه به چشم دیگرش سرایت نکند.

بهتر است برای جلوگیری از انتقال این عفونت چشم نوزادان و کودکان، به سایر اعضای خانواده حوله و دستمال و وسایل شخصی او را از بقیه جدا کنید.


درمان گل مژه در کودکان با داروهای گیاهی

دانه گشنیز

تخم گشنیز  را در آب جوش  ریخته و پس از خنک شدن چشم خود را با این آب بشویید. 


گواوا، اقاقیا و برگ چای

این گیاهان را در آب جوش ریخته و بعد از ولرم شدن، آب آن را با استفاده از یک توپ پنبه در محل گل مژه بزنید. 


برش‌هایی از سبزیجات

برش‌های سبزیجاتی مانند خیار و سیب زمینی برای گل مژه مفید است .برش هایی از آنها را در محل گل مژه قرار دهید؛ دقت کنید سبزیجات تازه باشد و خوب شسته شود.


روغن میخک

 روغن میخک یکی از بهترین داروهای خانگی برای گل مژه چشم است. استفاده از روغن میخک در چشم دچار عفونت می‌تواند در کاهش التهاب ناشی از گل مژه چشم کمک کند.


آب سیر 

آب سیر را می‌توانید با استفاده از یک توپ پنبه‌ای بر روی چشم مبتلا بگذارید. 


سفیده تخم مرغ

شما می‌توانید مقداری سفیده تخم مرغ را با یک تکه پارچه پنبه‌ای به محل مورد نظر بزنید.


ژل آلوئه ورا

این ژل یک درمان خانگی موثر برای درمان گل مژه در کودکان است.


در چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر درمان خانگی در ظرف ۴ یا ۵ روز برای گل مژه موثر واقع نشد، یا تمام پلک متورم شد و یا گل مژه همراه با التهاب لبه پلک همراه بود، فوراً با دکتر تماس بگیرید. ممکن است پزشک برای فرزندتان پماد آنتی بیوتیک و یا قطره‌های چشمی تجویز کند. این پماد به از بین رفتن عفونت و در نتیجه از بین رفتن گل مژه کمک خواهد کرد (قبل و بعد از استفاده از پماد یا قطره برای گل‌مژه کودکتان، دست‌تان را خوب بشورید). 

اگر فرزندتان در چشمش احساس درد می‌کند یا مشکل بینایی دارد، با پزشک تماس بگیرید. اگر قرمزی یا ورم گسترده‌تر از قسمت پلک بود (داخل چشم یا بخش‌های دیگر صورت) نیز به پزشک مراجعه کنید. 

در صورتی که اندازه گل مژه بزرگ باشد و هیچ یک از روش‌های درمانی پاسخگو نباشد و همچنین اگر گل مژه بر قوه بینایی کودک تاثیر نامطلوب گذاشته باشد، ممکن است پزشک متخصص تشخیص دهد که آن را به وسیله عمل جراحی تخلیه کند. برای انجام این عمل معمولا از بی حسی موضعی یا بیهوشی کوتاه مدت استفاده می‌شود.


روش های پیشگیری از گل مژه زدن در کودکان

کودکانی که یک بار گل مژه می‌زنند، احتمال بیشتری داردکه دوباره دچار آن شوند. برای کاهش احتمال ابتلای دوباره به گل مژه موارد زیر را رعایت کنید: 

دستمال و حوله صورت کودک را از وسائل بقیه افراد خانواده برای جلوگیری از سرایت عفونت جدا کنید.

قبل و بعد از درمان گل مژه دستهایتان را بشوئید و نگذارید کودک به ناحیه عفونی دست بزند.

هر روز یا هر چند روز یک بار پلک‌ها را با شامپو بچه رقیق تمیز کنید.

در صورت استفاده از لنزهای چشمی، طبق دستورالعمل مربوطه عفونت زدایی کنید.

هرگز از حوله یا دستمال افرادی که گل مژه دارند، برای کودک خود استفاده نکنید.

از کودک بخواهید دستهایش را زود به زود بشوید.


سخن آخر

گل مژه در کودکان بیماری نیست بلکه یک عارضه‌ای کوچک است که معمولاً در خانه و با روش‌های خانگی درمان می‌شود، ولی در صورتی که متوجه شدید که کودک در حال بهبودی نیست و یا عوارضی مانند درد شدید چشم، اختلال در بینایی و یا التهاب دیگر قسمت‌های صورت ایجاد شد، سریعاً کودک خود را نزد پزشک ببرید. 


منبع: سایت ستاره